regnskogen Kristen web-TV

interaktivt kart temperatur

 TEMPERATURER I EUROPA: INNSBRUCK + DAVOS + 
(skiskytter) NOVE MESTO + OBERhof + anterselva

skiskytterne konkurrerer i den sonen i Sentral-Europa der klimaendringene er mest tydelige. Derfor endres idretten. Løpene går etter solnedgang, og de flyttes høyere opp. For hver kilometer i høyden vinner man 6,5 kuldegrader.


sommer i spania - vinter i norge


Når det er sommervær i sør-Spania kan det snø i Norge. Dette bildet viser utbredelsen av varme fra Europa i forhold til Norge. Langs sørlandskysten kan det være en aning av varmen fra kontinentet, men nordover regjerer polarkulde. Det blå området ligger i den såkalte 'polarcellen' (se tekst nedenfor).

HETE I SØR-EUROPA - REGN I NORGE

Det regner i Norge når det er tørke og hetebølge i Sør-europa. Det skyldes at vi har lavtrykk i Norge og høytrykk i sør. I et høytrykk presses luft mot bakken. Her kan du lese mer om høytrykk og lavtrykk. Høytrykk gir varmt og tørt vær i Sør-Europa, mes lavtrykk gir regn og nedkjøling i Norge. Vi kan også få varme i nord, og kaldere lenger sør som vist i denne videoen.

varmen brer seg gjennom celler

Hadleyceller beskriver hvordan luften strømmen fra ekvator opp til polene og tillbake. Til høyre kan vi se hvordan varmluft går langs bakken i 'mid-Latitude' cellen og nordover. Denne går fra 30-60 breddegrad. Ved 60 breddegrad møter den kaldluft fra Nordpolen som brer seg gjennom polarcellen. Varmluft og kaldluft møtes over Norge i bakkehøyde. 


varme i Europa - SNØ I norge

Om noen skulle være i tvil, så er Norge et 'annerledesland'. Været snur i Skagerak (*se lenger nedover). Sørover er det stort sett over 10 varmegrader (også i Jerusalem), mens nordover (f.eks i Oslo) er det kuldegrader. Jeg skriver litt om varmebølgen fra Jerusalem til København på denne websiden.
Les om SSW over Europa.

NÅ SIER DE FRA I SKIMILJØET


Statsmeteorolog sier fra
webcam fra planica i slovenia


Hva vil skje med vintersporten? NRK spør om hva som vil skje nå når topputøvere opptrer som klima-alarmister. I avisen VG har de flere artikler: Skiskytterne sier nå i fra

Norge har ca. 1 million klimafornektere der stort sett alle elsker vinteridrett (på TV).
Men på tide å heve stemmen?
Det er hvite middelaldrende menn som husker den 'gamle norske vinteren'. Vil de fortsatt heie på kvinner og menn på ski, som bruker mye tid på å si ifra om et varmere klima? Og at vinteren fra 1950 aldri vil vende tilbake?

* Skiskytter-VM i Oberhof .  8-19 februar? (Accuweather)
Oberstdorf (819 moh) og Val Di Fiemme (1207 moh) * Klingenthal  Garmisch Partenkirchen (705 moh) under Tour De Ski 2023 og andre skisteder -
Zagreb - Bischofshofen (558 moh)
* World Cup langrenn Les Rousses 28-29 januar

Her ser vi vindkartet.
Det snur midt i Skagerak:

https://www.yr.no/nb/kart/vind

KLIMAVITENSKAPENS ABC

Dette er en kortutgave for dem som ikke skjønner eller finner klimavitenskapen vanskelig. Siden Tyndall (1859) har absorpsjonen av CO2 blitt målt til minste detalj, ikke av klimaforskere, men av fysikere og kjemikere i laboratorier over hele verden. Målinger fra verdensrommet og på jordoverflaten bekrefter at CO2 absorberer mer og mer stråling. Fysikk, kjemi, biologi, geologi, jordbruk, økologi, oseanografi, glaciologi og mer - alt viser at global oppvarming er reell og forårsaket av menneskelig aktivitet.

Vi kjenner drivhuseffekten veldig godt, og de egenskapene til klimagassene som skaper en forsterket drivhuseffekt er enkelt å måle i et laboratorium. CO2 har en spesiell funksjon naturlig. Det absorberer varmestråling veldig effektivt. Det har med vibrasjons- og rotasjonsegenskapene til selve molekylet å gjøre. Strukturen til molekylene deres gjør dem spesielt effektive til å absorbere varmestråling mens de viktigste atmosfæriske gassene, nitrogen og oksygen, i det vesentlige er transparente for det. Vi kan enkelt måle deres egenskaper i laboratorier, og utlede dem fra kvantefysikk. Denne evnen til å absorbere og slippe ut infrarød energi er det som gjør CO2 til en effektiv varmefangende klimagass.


https://theconversation.com/scientists-understood-physics...https://www.tandfonline.com/.../10.1080/14786446308643443https://www.livescience.com/37743-greenhouse-effect.html

Et nytt sett med studier, publisert i tidsskriftene Nature and Nature Geoscience, beskriver oppvarmingen i vår tid. Arbeidet viser at perioden mellom slutten av det 20. og begynnelsen av det 21. århundre er første gang jordas klima har endret seg i planetskala. De siste 51 årene har 98 prosent av planeten hatt sine varmeste perioder på to tusen år, ifølge studiene.

https://www.nature.com/articles/s41561-019-0400-0 https://www.nature.com/articles/ncomms14845https://www.scientificamerican.com/.../global-warming-is.../

2. CO2et i atmosfæren inneholder informasjon om hvor det kommer fra slik at forskere kan se at økningen av C02 stammer fra vårt forbruk av fossile brensler. Karbonet fra fossile brensler har et annet isotopsignal enn C02 som kommer fra naturlige kilder. Det er som et fingeravtrykk. Som DNA-bevis i en drapsetterforskning.

https://www.rug.nl/.../oxygen-isotopic-signature-of-co2...https://www.tandfonline.com/.../10.1080/14786446108643138https://www.historicalclimatology.com/studies-atmospheric...

3. NASA har observert drivhuseffekten globalt.Dette er den første beregningen av Jordens totale strålingspådriv der globale observasjoner tar hensyn til effekten av aerosoler og klimagasser. Dette er direkte bevis for at våre aktiviteter forårsaker endringer i jordens energibalanse.

https://climate.nasa.gov/.../direct-observations.../...

Les om global oppvarming, gå til vår nettkirke eller magasinet Vekteren


ENGLISH - PRESS HERE

FRA BIBELKUNNSKAPSNETTET - ENGLISH SPOKEN:

HUSK AT GUD ALLTID ER PÅ DIN SIDE NÅR DU vil tjene ham

Du kan stole på at Gud leder deg

For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. John.3,16 . Gå inn på alphakurs-web. Les også om GLOBAL OPPVARMING i Bibelen (English here) or hebrew!

Naturfag

Klimaskole

Her kan du lære om klima mens du studerer Bibelen, hvordan været endrer seg og hvordan det vil se ut i fremtiden. Du finner også linker til klimaforskning og til et enkelt videokurs.

Kristen tro

Kristen webside

Bibelkunnskapsnettet har websider for det meste: WebTV, undervisning, magasin mm. og en nettkirke .Du kan også få tilsendt bladet Vekteren 4 ganger i året. Om du ønsker kan du herfra gå inn på medarbeidernes websider. Svenn Thommy